Tyverimærkning, Gode råd

Få nemt styr på Asset Management med mærkning

Det er ikke altid nemt at holde styr på tingene. Vigtige arbejdsredskaber som it-udstyr og værktøj er aktiver, der skal passes godt på. Og det er frustrerende, når de bliver stjålet, ender i en forkert afdeling eller forsvinder ud i den blå luft. Læs med og blive klogere på, hvordan du kan bruge tyverimærkning til effektiv registrering og ”asset management”.

 

Virksomheder nedprioriterer "asset management"

Før vi dykker ned i, hvordan du kan bruge tyverimærkning til at holde bedre styr på it-udstyr, værktøj og andre værdigenstande, så lad os lige definere begrebet "asset management".

Kort fortalt er "asset management" den kontrol, du udfører med de aktiver – ”assets” – som indgår i den daglige drift på din arbejdsplads.

Hos it-afdelingen er det fysiske aktiver som f.eks. medarbejdernes computere og smartphones. I andre afdelinger, virksomheder og i kommunen kan det dreje sig om alt lige fra el-værktøj og maskinel til projektorer og printere.

De fleste virksomheder har implementeret asset management i en eller anden grad. Men i en travl hverdag bliver kontrol og registrering af udstyr alt for ofte nedprioriteret.

Og det kan give en større hovedpine, når udstyret pludselig forsvinder ud i den blå luft eller ligefrem udgør sikkerhedsrisiko, fordi det ikke er blevet opdateret eller udskiftet i tide.

Derfor er det vigtigt at have et system til asset management. Og det er ikke nok med den sædvanlige årsgennemgang. I hverdagen har de fleste arbejdspladser nemlig brug for en langt mere struktureret metode.

Hvordan mærkning kan blive dit hemmelige våben til bedre asset management, får du svaret på nu.

Få bedre styr på tingene med mærkning

Der er ikke noget værre end følelsen af, at der ikke er styr på tingene... Det skaber et dårligt arbejdsmiljø. Og så kan det nemt blive en tidsrøver, når du igen render fra den ene afdeling til den anden for at lede efter ting, der er blevet væk.

Men det findes der heldigvis en løsning på.

Tyverimærkning kan nemlig ikke kun bruges til forebyggelse af tyveri, eller til at forbedre mulighederne for at få tingene retur, hvis de skulle blive stjålet. Mærkning er i høj grad også et redskab, du kan bruge til at holde styr på tingene i hverdagen i både små og store organisationer.

Farver og stregkoder er smarte redskaber

F.eks. kan du anvende forskellige farver på mærkningen, så det altid er nemt at se i hvilken afdeling, varebil eller bygning, den enkelte enhed hører hjemme.

Det gør det let for medarbejderne at få lagt tingene på plads efter brug, så vigtige arbejdsredskaber ikke bliver væk.

QR-koder eller stregkoder gør det muligt at aflæse hver enhed, når der foretages intern kontrol med udstyret. Og unikke løbenumre kan krydsrefereres med asset-databasen. Så kan du nemt og hurtigt se, hvor hvert enkelt stykke udstyr befinder sig, om det er udlånt og til hvem.

 

 

Det hjælper alt sammen til at gøre det nemt at holde styr på tingene i hverdagen, fortæller Peter Møller fra Deleuran El ApS:

Ud over den gode præventive effekt, som en synlig mærkning har over for en eventuel tyv, hjælper den os også i arbejdsdagen med at identificere vores værktøj fra andre håndværkeres… Vi bestiller mærkningen med et unikt løbenummer, som hjælper med at holde styr på alle medarbejderes værktøj.

Forebygger samtidig svind og tyveri

Udover at være et praktisk redskab til registrering og kontrol, forebygger mærkningen også internt og eksternt svind.

Det er nemlig et stort problem for f.eks. håndværkerfirmaer. Udstyr forsvinder på byggepladsen, udlån kommer aldrig retur, og ingen kan finde ud af, hvem der ejer hvad.

Det samme gælder for it-udstyr, der samtidig er et let og eftertragtet bytte for indbrudstyven. Men computere og lignende er vigtige arbejdsredskaber, som det kan være katastrofalt at miste midt i en vigtig arbejdsopgave.

Det kan der heldigvis laves om på med mærkning:

Vi bruger tyverimærker – både ToolMark og iMark – til at mærke vores bærbare og stationære computere, projektorer, computerskærme og mobiltelefoner. Vi bruger tyverimærkerne som forebyggelse, og vi har ikke fået stjålet noget, siden vi begyndte at bruge mærkerne,” fortæller Bjarne Langkilde, it-admin. hos Verdo.

 

Få en lettere hverdag med Asset Management

Når det kommer til at bruge mærkning i arbejdet med asset management, findes der ikke en one-size-fits-all-løsning. Den rigtige løsning for din arbejdsplads er altid afhængig af jeres konkrete behov, arbejdsgange og de aktiver, der skal holdes styr på.

Det er vigtigt at finde en løsning, der fungerer for den enkelte arbejdsplads. Mærkning bør nemlig aldrig gøre asset management mere besværligt.

Det var faktisk tilfældet for Sorø Kommune, før de fik en mere brugervenlig løsning:

Tidligere har vi brugt DNA-mærkning, hvor alle assets skulle oprettes i en global database, som skulle vedligeholdes. Til stort besvær. Nu har vi en fantastisk løsning [med DotMark], hvor vores kontakt-oplysninger er skrevet ind i de små ”DNA”-pletter. Ingen registrering af udstyr samtidig med, at vi opnår fordelen ved at udstyret kan finde hjem, hvis det skulle blive stjålet,” forklarer it-driftsansvarlig Emil Nygaard.

Mærkningen skal altså styrke arbejdet med asset management – ikke gøre det sværere. Og det kan være et af de vigtigste arbejdsredskaber, som hjælper med at gøre hverdagen nemmere og mere overskuelig.

Vil du have bedre styr på tingene?