Tyverimærkning, Gode råd

Guide: Sådan vælger du den 'bedste' tyverimærkning

Det kan være svært at overskue, hvilken slags tyverimærkning, du skal vælge. Derfor får du her en komplet guide til de gængse mærkningstyper og deres anvendelsesmuligheder. Til sidst i indlægget kan du også blive klogere på, hvad den '"bedste" tyverimærkning egentlig er.

Før du går i gang

Hvis du skal bruge tyverimærkning for første gang, er det en god idé at nedsætte nogle krav til mærkningen, før du danner dig et overblik over de forskellige mærkningstyper. Dit valg af tyverimærkning afhænger nemlig oftest af en række parametre, der er unikke for lige netop din arbejdsplads.

Overvej derfor hvilke behov og funktioner tyverimærkningen skal opfylde. F.eks. kan det være særligt vigtigt, at mærkningen er hårdfør, hvis den skal sidde på skolens tablets, som eleverne har i hænderne hver dag. Hvis mærkningen derimod skal anvendes til at tyverisikre et maleri, er det givetvis vigtigere, at mærkningen ikke skæmmer værket.

Tyverimærker ("klistermærker")

Tyverimærkningsskilte (af nogle kaldet 'klistermærker', 'tags' eller blot 'etiketter') er folie- eller akrylskilte, som påføres værdigenstanden, oftest med en stærkt bindende speciallim. Tyverimærker kan blandt andet tage form af hårdføre skilte i akrylplast eller folieetiketter med indbygget 'sladrehank'.

Fordelen ved tyverimærker er, at de er nemme at montere og at de virker præventivt imod tyveri på grund af synligheden. Tyverimærkningsskilte er derfor velegnede til mange forskellige værdier, men benyttes oftest på administrativt it-udstyr samt computere og tablets til skolebrug.

Kemisk mærkepasta ("usynligt blæk")

'Usynligt blæk' er en betegnelse, der bruges om en særlig type kemisk pasta til tyverimærkning. Mærkepastaen virker ved, at den ætser en lille del af materialet væk og derved skaber en permanent mærkning i overfladen på værdigenstanden. Til overflader i plastik kan mærkepastaen fås i forskellige farver samt i en transparent udgave med UV-sporstof (deraf den 'usynlige' del).

Fordelen ved denne type tyverimærkning er, at den er permanent, og selvom farven slides af, vil sporstoffet stadig lyse op under UV-lys. Kemisk mærkepasta er derfor særligt velegnet til IT-udstyr med overflader i aluminium eller plast, til inventar, kunstværker, hvor tyverimærker ikke kan anvendes, eller hvor der ønskes en mere diskret mærkning.

 

DNA-mærkning

DNA-mærkning har været de seneste års modedille, når det kommer til tyverimærkning. Her består mærkningen af en ampul med den såkaldte DNA-væske, der smøres på værdigenstanden, samt en kode, der registreres online. Såfremt politiet finder den stjålne genstand, kan de slå den unikke DNA-kode op i et kartotek, der oplyser om ejerens identitet.

DNA-mærkning kan være fordelagtig at bruge på genstande, som er vanskelige at tyverimærke, eller hvor mærkningen ikke må gå ud over æstetikken, f.eks. på kunstværker eller møbler.

Ulempen ved den usynlige DNA-mærkning er dog, at den ofte har en ringere præventiv effekt end andre synlige mærkningstyper. Derfor bør DNA-mærkning altid bruges i sammenhæng med advarselsskilte eller tyverimærker for optimal tyverisikring.

Lasergravering

Lasergravering kan bruges til mange forskellige projekter, men også til tyverimærkning. Lasergravering er populært til tyverimærkning af blandt bærbare computere og tablets med ejerens logo og kontaktoplysninger.

Gravering med laser egner sig nemlig særligt godt til overflader i anodiseret aluminium, som mange tablets, såsom Chromebooks og iPads, er lavet af. Lasergravering egner sig også godt til meget kostbare værdier, hvor det æstetiske kommer i første række, fordi graveringen kan laves ganske præcist.

Gravørapparat og ridsepen

Gravørapparat og ridsepen er begge permanente mærkningstyper, hvor der graveres direkte ned i overfladen på værdigenstanden, så mærkningen ikke kan fjernes. Gravørapparatet er elektrisk og kan derfor benyttes på selv ganske hårdføre metaloverflader, og der medfølger ofte forskellige spidser til at kontrollere graveringsdybden.

Manuel indgravering med gravørapparat og ridsepen resulterer i en såkaldt 'grovmærkning'. Derfor egner denne mærkningstype sig bedst til emner, hvor tyverimærkningens æstetik er mindre væsentlig, f.eks. firmainventar, værktøj eller maskinel.

Elektrokemisk metalmærkning

Til tyverimærkning af værdigenstande i metal kan man benytte elektrokemisk mærkning. Mærkningen udføres ved hjælp af en elektrolytvæske og kan anvendes på alle strømledende metaller såsom hårdmetal, rustfri stål, værktøjsstål, aluminium, zink, messing, forkromede overflader samt nogle overfladebehandlede metaller. Den elektrokemiske mærkning er velegnet til gravering af tekst og mindre logoer på genstande såsom værktøj og knive.

 

Brændemærkning

Brændemærkning kan være en flot og nem løsning til tyverimærkning. Her anvendes oftest et brændemærkestempel, som kan udføres med firmanavn, logo eller anden ejerinformation. Brændemærkning kan benyttes på alle genstande i træ samt på nogle plastikoverflader, og er velegnet til tyveri- og ejermærkning af møbler og andet inventar, f.eks. udendørs terrassemøbler i træ, på træskafter til værktøj eller til emballagekasser.

Advarselsskilte

Advarselsskilte er klistermærker, som fås til døre, vinduer og til at sætte på værdigenstanden selv. Når man har brugt ressourcer på at tyverimærke arbejdspladsens ejendele, er det nemlig vigtigt at skilte med det. Derfor er advarselsskilte et essentielt supplement til den egentlige tyverimærkning, fordi det får eventuelle indbrudstyve til at tænke sig om en ekstra gang.

Den "bedste" tyverimærkning

Som du kan se af ovenstående oversigt, findes der mange former for tyverimærkning, der alle har deres anvendelsesmuligheder og fordele. Når du skal vælge den 'bedste' tyverimærkning til dit formål, afhænger valget altså af dine specifikke behov og ønsker.

Nogle former for tyverimærkning er objektivt set mere 'sikre' end andre, f.eks. de permanente mærkningstyper, men dette betyder ikke, at disse altid er en optimal løsning. For som du måske har anet, findes der nemlig ikke én slags tyverimærkning, som entydigt er den bedste. Der findes kun tyverimærkning, som er den bedste — for dig.

Læs mere om, hvorfor tyverimærkning kan betale sig i blogindlægget "Mærkning kan spare håndværkere for milliarder".

Skal du bruge hjælp til at vælge tyverimærkning?